Att göra i Falun

I Falun finns mycket att upptäcka för alla. Orten stoltserar med ett par av landets mest välbesökta turistmål. Falu Gruva, Carl Larsson-gården, Dalarnas museum naturreservat, utsiktsplatser för att nämna några. På denna sidan har vi samlat några av Faluns smultronställen och mest populära besöksmål.
falu gruvafalu gruva

Långfärdsskridskor på sjön Runn.

Nu är skridskobanorna på Runn plogade. Fin is och ett antal plogade banor med många mil skridskobanor för dig som är sugen på en långtur! Utförlig information om bland annat banornas status och aktuella aktiviteter finns på Runn-is och Runn Winter Weeks hemsidor. Falu Fängelse Vandrarhem ligger centralt i Falum men ändå nära Runns skridskobanor, 10 minuter med bil. Vi har öppet, billigt boende med med gästkök och egenhushåll. Stora ytor och ingen trängsel. Man sköter sig själv och håller avstånd.
Välkomna.

Lugnet, ett paradis med aktiviteter inom friluftsliv, naturturism, kultur och träning

På gång på Lugnet.

RULLSKIDBANA PÅ LUGNET INVIGD.
3,4 km lång specialbyggd bana på Riksskidstadion med extra slinga på 2 km backig bana. 
Anläggningen är tänkt att kunna nyttjas av alla som vill utföra aktiviteter i en säker miljö på hjul utan motorer och parollen för projektet är "alla på rull". Både Riksidrottsförbundet och Arvsfonden är medfinansiärer i projektet.

MTB-Cykling på speciella MTB-banor på Lugnet 
Landsvägscykling runt Falun med omnejd,  och Velodromcykling i Främby 

Falun är en cyklingsstad med oanade möjligheter för cykling, allt från familjecykling till extremcykling med speciella MTB-banor på Lugnet i regi av Biking Dalarna. Nu finns en MTB-bana med klassning för world cup, XCO. Landsvägscykling runt Falun erbjuder fina cykelvägar, både enklare ej backiga delar till mycket backig cykling på banor som används vid SM-tävlingar. Falun har Sveriges enda velodrom, inte fullstor, men ett bra komplement i vinterträningen. En bra kombination är cykla MTB, landsväg samt avsluta med velodrom. 

Nu har Lugnet öppnat samtliga MTB banor. Även XCO banan för avancerad cykling. Man kan även ta de lättare banorna som är lämpliga för familje-cykling.
https://event.webbiljett.se/lugnet/
OBS!
Vi har låsta utrymmen för cykelförvaring, cykeltvätt samt en enklare verkstad där man kan få hjälp att justera växlar etc.
 

Falu Gruva

Den 8 december 1992 blev den sista i en lång rad dagar av obruten gruvdrift. Förvanlingen till det moderna besöksmålet som lockar turister från hela världen inleddes. I Falu Gruva hålls guidade visningar året runt där du kan uppleva den 1000-åriga historien med gruvgångar, djupa schakt och stora salar.

I den ordinarie guidade visningen får du ta del av intressanta berättelser om hur det var att arbeta och leva i Falun under gruvindustrins storhetstid.

Falu Gruva ligger endast 7 minuters bilväg från Falu Fängelse.

Naturturism  

För naturälskaren finns mycket att göra i närheten av Falu Fängelse. Dalarna och Falun med omnejd erbjuder ett samlat utbud av produkter/aktiviteter vilka har Naturupplevelser av egen kraft som tema. Vi på Falu Fängelse har syftet att möjliggöra friluftsliv, naturupplevelser och härlig motion för en bred allmänhet – till gagn för dig och din familj. Vi tillhandahåller kartor och information om vad man kan göra inom temat friluftsliv i fängelsets när område.
Med hjälp av Appen Naturkartan Falun kan man hitta fina vandringsleder i Faluns närhet. Det finns över 200 platser i Dalarnas län med vandringsleder, cykelturer, frilufts-områden, naturreservat, etc. Speciellt Lugnets Naturreservat med vandring och cykling är ett attraktivt friluftsområde. Det är endast 15 minuters promenad från Falu Fängelse till Lugnet med cykel tar det 5 minuter.

Vandring i Falun

I Falu, endast 15 minuters promenad från fängelset, finns Lugnet med naturreservat som inbjuder till vandring på ett antal vandringsleder i Falun från 4 km upp till 12 km, samt Carl Larson leden till Sundborn som är 10 km enkel riktning. Lederna passerar ett antal utsiktspunkter med flera mils utsikt över nejden och även över sjön Runn. Samtliga leder passerar rastplatser, vindskydd och stugor med möjlighet till grillning över öppen eld.   

Paddling med kajak och SUP

Sjön Runn erbjuder fina paddlingsområden med bra iläggningsbryggor och Runn är en sjö med mycket öar och fina ställen att gå iland på. Runn har anslutning till Dalälven via Torsång i Runns södra ände. I Dalälven kan man nå olika paddelvatten i åar och andra paddelupplevelser.  Kajaker/SUP finns att hyra hos https://www.sjosidanfalun.se/human-by-nature/ .

Dessutom finns en kanotslalombana vid Hosjöholmen ca 10 km från Falun. Kanotslalombanan vid Hosjöholmen är en av världens bästa för grund-träning och vardagsträning för barn, ungdomar och vuxna. Från nybörjare upp till mycket hög nivå. Dessutom finns en vildvattenpark vid Främby ca 5 km från fängelset. Här kan man prova på vad kanotslalom innebär.

  Familjecykling

Familjecykling runt Falun erbjuder fina cykelvägar, både enklare ej backiga, till vägar med lite mer kuperad terräng. Med hjälp av cykel kan man ta sig till olika besöksmål, kulturella som naturliga, med naturupplevelser och fina rast/grillplatserplatser. Att cykla till Sundborn, 15 km, med ett besök på Carl Larson gården är både en naturupplesevelse med kulturellt inslag. Även att cykla runt Runn med fikapaus hosTorsångs café är en trevlig cykling som till vissa delar följer Runns strandkant. Total sträcka ca 45 km.

Älg-, varg-, eller Bäversafari 

”Wild Sweden” bedriver älg, bäver, varg och björn safarin. Turer finns i Falun med omnejd. Kolla på deras hemsida efter tider och platser www.wildsweden.com . Bo på hos oss på fängelset. ”Wild Sweden” hämtar upp och transporterar till spaningsplatser. 

Träningsläger 

Förlägg din klubbs träningsläger hos Falu Fängelse Vandrarhem sommar som vinter. Närheten till Lugnets idrottsanläggningar och spårsystem ger de aktiva ett mycket bra utbyte på insatt träningstid. Falun är en cykel-stad med MTB-banor, landsvägscykling samt Sveriges enda Velodrom.
  Sommar-/Vinterträning 
Löpning, stavgång och rullskidor i mycket kuperad terräng. Använd hoppbackarnas läktare för spänst och styrketräning. Mycket lämplig terräng för längdskidåkare under barmarksperioden. Prova på den omtalade mördarbacken med löpning, stavgång eller på vintern på skidor.
Extremt bra förhållande för längdskidåkning på Lugnets spårsystem med mördarbacken krona på verket. Långa slakmotor för att utveckla diagonalåkningen och sprintbanan som används vid världskuppen, för sprintträning.

Vinter med Långfärdsskridskor, längdskidor eller utförsåkning inom närzonen

Skating Dalarna och Falu Fängelse erbjuder skridskopaket med boende och skridskoturer på Runn, och andra närstående sjöar, som har plogad bana. Se www.skatingdalarna.se 
Lugnet har skidspår i Falun både för motion och tävling b la. för Svenska Skidspelen med World Cup, kom och prova mördarbacken. Även motionsspåren 5, 10 och 15 km är ganska kuperade. Lugnet tar ut en spåravgift per dag för konstsnöspåren. Biljett löses i receptionen. 
Sörskog skidparadis för familjen, 20km från Falun är ett skid-mecka för längdåkning. Spårlängder från 2,5 km till 18 km. Spåren påminner om den gamla stilens skidspår med skognära natur, fin kupering och välskötta spår. Ett antal rastplatser finns längs spåren där man kan intaga sin matsäck. Mycket lämpligt för barnfamiljer. 
Stångtjärns skidspår, 5 km från Falun. Trevliga lättåkta spår från 2,5 km till 13 km. Lämplig för barnfamiljer. 
Utförsåkning; Källviksbacken 3 km från Falun, Bjursås Skicenter 20 km från Falun, Romme Alpin 20 km från Falun, 

Tävlingar i Falun 

På Lugnets idrottsanläggning genomförs det idrottsturneringar året runt. Där finns 65 hallar/banor för olika idrotter. Falu Fängelse ligger på gångavstånd från Lugnet och har billigt och bra boende för ditt lag. Från järnvägsstationen till fängelset tar det 15 min att gå. Vi har även bussparkering. 
Flera kända tävlingar på Lugnet är MTB Långa Lugnet, skidor världscup, Svenska Skidspelen, lilla SS, innebandy Axa Floorball cup, Kopparcuppen handboll, Falu Sommarcup fotboll. 

Övriga besöksmål

 • Ernst Rolf gården: 
  ​​​​​​​Öppet 21/6-15/8. Tel. 023-831 48 
 • Stabergs bar och trädgård o café: Tel. 023-158 58 
 • Bjursås Skicenter – Snöinformation: 
  023-510 40 
 • Aspeboda Golfklubb: 
  Tel. 023-310 15 
 • Dalsjö golfklubb: 
  Tel. 0243-220080 
 • Samuelsdals Golfklubb: 
  Tel. 023-71 12 25 
 • Uthyrning av kanoter och långfärdsskriskor: 
  Tel. 023- 129 00 
 • Uthyrning av cyklar
  Tel. 023-654 00
 • Snöinformation skidspår i Falun och dess omnejd: 
  Tel. 023-83861