• 005
  • 20160907_122059
  • dsc_0435
  • vandring_grill_webb1
  • mtb-leder11
  • flygoto_lugnet1
  • utebadet20omrade1

​​​​​​​Falu Fängelse ligger nära naturen, ett paradis med aktiviteter för friluftsliv, naturturism och träning.

Dalarna och Falun med omnejd erbjuder ett samlat utbud av produkter/aktiviteter vilka har Naturupplevelser av egen kraft som tema. Med hjälp av Appen Naturkartan Falun kan man besöka vandringsleder i Faluns närhet. Där finns ett över 200 platser i Dalarnas län med olika faciliteter beskrivna som vandringsleder, cykelturer, frilufts-områden, naturreservat, etc. 
Vi på Falu Fängelse har som syfte att möjliggöra friluftsliv, naturupplevelser och härlig motion för en bred allmänhet – till gagn för dig och din familj.  ​​​​

Lugnet, en unik anläggning med massor av möjligheter

Lugnet i Falun är mer än bara en sportanläggning. När Falu kommun i början av 1970-talet började bygga Sveriges på den tiden största idrottshall var det nog få som anande vilken sten man satte i rullning.

Idag, drygt 40 år senare, är Lugnet i Falun en helt unik plats. Kring en imponerande kärna av sport-, motions- och rekreationsanläggningar finns idag också gymnasie- och högskoleutbildningar med idrottsinriktning, forsknings- och testcenter, evenemangs- och eventarrangörer.
​​​​​​​
Lugnet är en imponerande anläggning med unika resurser. Med idrottsarenor och aktiviteter samlat inom en radie av 500 meter är Lugnet perfekt för träningsläger. Det finns gott om möjligheter till andra aktiviteter: inom- och utomhusbad, motionsspår och vandringsleder i friluftsområdet, äventyrsgolf, bowling, en bergbana till hoppbackarna där man kan få en hisnande tur upp i hopptornen och ett besök på Lugnets skidmuseum.
Naturreservatet Lugnet har ett stort antal vandringsleder med rastplatser, grillplatser, vindskydd och utsiktspunkter där man ser ut över hela Falun och sjön Runn.

Familjecykling bedrivs på fantastiska cykelstigar och bilfria grusvägar och för MTB-cyklisten finns det MTB banor i Biking Dalarnas regi. Nu bygger man en värlscup MTB bana för extrem MTB-cykling.

På vintern finns det fantastiska skidspår med konstsnö både för motionärer och elitåkare. Samma spår som skid VM använde och idag Skidspelen nyttjar. För motionären finns det motionspår 5 km, 10 km och även 15 km naturspår.

Besöksmål och aktiviteter:

Lugnet

Besöksmål:
​​​​​​​Lugnets Naturreservat,
Bergbanan till hopptornen,
Utsikten från hopptornet,
​​​​​​​Skidmuseet i hopptornet,
Vandringsleder: 
Jungfrubergsspåret 6 km,.delvis kupperad
Bergsstigen 12 km, kupperad.
Jungfrubergsstigen 5 km, lättvandrad
Stugstigen 4 km, lättvandrad.
Carl Larssonleden 10 km enkel väg, återresa med buss eller vandra.
Vattnets väg från fyra olika startplatser till Gruvan, längd 30 km.
Rastplatser och stugor:
Sjulsarvsstugan,
Lärk stugan,
​​​​​​​Hopptornen,
Åsboparken, vindskydd,
Högsta punkten, vindskydd,
Jungfruberget, vindskydd,
Garves bod, vindskydd,
Kolarkojan, vindskydd,
Cykelleder:
MTB: se Biking Dalarna
Berguven, grön bana, 3km,
Lungnets blåa, 7 km,
Lugnets röda, 15 km
Stora Stöten, svart bana, 2,5 km,
Familjecykling:
Stigcykling på Lugnet, 
Falun-Sundborn-Falun, 30 km,
Varpan runt, 15 km.
Runn runt, 50 km.
Paddling:
Fripaddling på Runn eller Varpan.
Forspaddlingsarena i Främby.
Forspaddlingsbana i Hosjö.
Besök:
Naturkartan Falun